Slide 2
Slide 3
Slide 1
Vernieuwde gastro-enteritis diagnostiek09-07-2019

Comicro wil u informeren dat per 10 juli 2019 de PCR samenstelling van de Gastro-enteritis diagnostiek zal veranderen. De redenen hiervoor zijn:

• De nieuwe samenstelling sluit beter aan op de vraag om bacteriën en parasieten per PCR aan te kunnen vragen.
• De afnamematerialen (buisjes) kunnen worden verminderd van 2 buisjes naar nog maar 1 buisje.

Twee kwaliteitsslagen die u als huisarts, maar ook de patiënt ten goede komen.

Wat gaat er precies veranderen?

Huidige PCR-indeling

PCR 1 - Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Giardia lamblia
PCR 2 - STEC (STX-1 en STX-2), Shigella spp., en EIEC
PCR 3 - Dientamoeba, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium

Nieuwe PCR-indeling

PCR 1 - Salmonella spp, Shigella / EIEC, Yersinia spp, Campylobacter spp, Aeromonas
PCR 2 - EHEC, Plesiomonas
PCR 3 - Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium spp, Dientamoeba fragilis

Het pakket is uitgebreid met 3 targets. PCR 1 en 2 bestaat uit bacteriën en PCR 3 uit parasieten.
Én we bieden nu het complete SSYC pakket aan, Yersinia is aan het pakket toegevoegd. Plesiomonas en Aeromonas zijn ook nieuw.

Met het aanvragen van het hele pakket blijft de diagnostiek het meest volledig, maar bij specifieke vraagstellingen kunt u gerichter een keuze maken uit PCR 1, 2,of 3.

ZorgDomein (digitaal aanvragen)

De Comicro ordermodule in ZorgDomein zal per 11 juli aangepast worden naar de nieuwe PCR samenstelling. Aanvragen via ZorgDomein zijn altijd actueel. Wij adviseren u dan ook om via uw HIS de ICPC code (diarree) aan te maken en daarna door te klikken naar ZorgDomein. U krijgt dan direct de juiste Gastro-enteritis diagnostiek in beeld. Dan hoeft u alleen nog het juiste vakje aan te vinken. Deze manier van aanvragen wordt aangeraden boven het handmatig ingevulde formulier om fouten te voorkomen. Geef altijd een geprint ZorgDomein formulier mee!

Wilt u toch gebruik maken van het "oude" aanvraagformulier, vul klinische gegevens in!

Omdat de PCR samenstelling niet meer met elkaar in overeenstemming is én om verwarring en vergissingen te voorkomen raden wij u aan om de klinische gegevens in te vullen. Dan kan men bij Comicro bepalen welke nieuwe PCR 1,2,of 3 bepaald gaat worden.

Aanpassing in afnamesetjes

De kant en klaar afnamesetjes Gastro-enteritis worden vanaf volgende week uitgeleverd met een aangepast aanvraagformulier en nog maar één afname buisje. Dit is een vereenvoudiging voor de patiënt. Alleen het buisje met groene dop hoeft nog maar ingeleverd te worden. De buis met bruine dop komt te vervallen en bieden we ook niet meer aan in het kant en klaar afnamesetje.

Wat te doen met de kant en klaar afnamestejes met de oude inhoud?

De "oude" afnamesetjes kunnen nog steeds bij Comicro ingeleverd worden. Gebruik hiervoor niet het "papieren" aanvraagformulier in het doosje maar vraag aan via ZorgDomein. Digitaal aanvragen via de Comicro ordermodule.U hebt dan alleen nog de etiketten nodig bestemd voor het buisje en de adressticker.Geef altijd een ZorgDomein formulier geprint mee!

Nieuwe tarieven

Vanwege de wijziging in samenstelling van de PCR zullen ook de tarieven veranderen. Zie onderstaande tabel voor de huidige tarieven. Onder de tabel vindt u de wijzigingen en de nieuwe tarieven.

Voor het volledige pakket (alle targets) wordt het tarief, prijspeil 2019 € 189,12 (6x 70003) vanwege de uitbreiding met 3 targets. Indien er 2 PCR’s worden aangevraagd zal er € 126,08 (4x 70003) in rekening worden gebracht. Het aanvragen van een losse PCR wordt niet duurder dan het nu is. De tarievenlijst op de website van Comicro zal op korte termijn worden aangepast.

Instructiekaart

Wilt u op de instructiekaart(en) een kruis zetten door de buis met bruine dop?

 

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Comicro 0229-257907 of met accountmanager Paulien Luijben 06-21376985