Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3
Slide 1
Slide 1
Monkeypox25-05-2022
Monkeypox

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virus infectie. Monkeypox is een pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. Dat betekent dat de ziekte zich in Europa verspreidt.

Symptomen van Monkeypox (apenpokken)

De verschijnselen van een besmetting met Monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met: 

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

 

Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint  meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Monkeypox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname gebruikt men de term apenpokken vaak voor de ziekte krentenbaard.

Bron- en contactonderzoek

Als iemand positief test voor Monkeypox, dan start de GGD het bron- en contactonderzoek. Bij dit onderzoek probeert de GGD te achterhalen waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. 

Isolatie

Als iemand positief test op Monkeypox moet diegene in isolatie blijven. Je mag dan geen contact met anderen hebben tot alle klachten voorbij zijn. Bij Monkeypox is daarvan sprake als alle korsten - die door de blaasjes worden veroorzaakt - van de huid zijn afgevallen.

Diagnostiek

Op het moment van schrijven wordt alle diagnostiek naar Monkeypox in Nederland verricht door het RIVM en het Erasmus MC. Comicro helpt haar aanvragers met de juiste afnamematerialen, logistiek en verdere vragen omtrent het virus.

 

NB de informatie omtrent dit virus kan snel wijzigen. Actuele publicaties van het RIVM en LCI zijn leidend.

 

Bron: RIVM https://www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken     Wijzigingsdatum 24-05-2022 | 16:15