Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3
Slide 1
Slide 1

Er zijn 9 soorten kant en klaar afnamesetjes inclusief aanvraagformulier die u kunt gebruiken. Bestellen kan via www.comicro.nl/professionals/bestelformulier. U kunt ook contact opnemen met de accountmanager via klantcontact@comicro.nl. Ook is er een instructiekaart over de doosjes en meest voorkomende aanvragen verkrijgbaar. 

 

De doosjes kunnen ingeleverd worden bij:

 • DCWF prikpunten
 • SALT prikpunten
 • Dijklander ziekenhuis Hoorn, Poli 7 (in de blauwe brievenbus)
 • Dijklander ziekenhuis Hoorn, receptie. In de Comicro brievenbus.
 • Dijklander ziekenhuis Purmerend, Poli 5 (in de blauwe brievenbus)
 • In de brievenbus van PostNL (u hoeft geen postzegel te plakken)
 • Zaans Medisch Centrum (alleen voor zorgverleners) in de koelkast/ stoof op BG Noord 03 of buiten kantoortijden die op de SEH
 • Zaans Medisch Centrum poli bloedafname (BG Noord 03): patiënt dient een ticket te halen bij de zuil, medewerker bloedafname neemt het materiaal aan

De meest actuele informatie over de onderzoeksduur per bepaling is hier te vinden.

Informatie over de tarieven die Comicro hanteert kunt u hier vinden.

Er zijn 2 verschillende kant- en klaar pakketjes voor SOA diagnostiek: “CNT swab” en “CNT urine man”.

CNT swab is geschikt voor:

 • Zelfafname (door de patiënt) vagina uitstrijk bij vrouwen
 • Zelfafname rectum uitstrijk bij mannen en vrouwen
 • Afname door de huisarts: uitstrijk van oog, keel, vagina, rectum

 

CNT urine man is geschikt voor:

 • Zelfafname urine bij mannen

 

Zowel de NHG standaard Het SOA consult (september 2013) als de Multidisciplinaire SOA richtlijn (update 2019)  adviseert om bij vrouwen een vaginale uitstrijk te doen in plaats van urine, vanwege de hogere sensitiviteit van de uitstrijk. 

Hiervoor gebruikt u het kant en klaar afnamesetje Banale kweek/BV/HSV. Er zit 1 eswab in het afnamesetje. U kruist het vakje Bacteriële Vaginose PCR en (ons advies) óók kweek aan (op papier danwel in Zorgdomein).

De reden voor PCR diagnostiek is het feit dat bij bacteriële vaginose met name de verhouding tussen verschillende bacteriën van belang is. Bacteriën die in een kweek worden gevonden zijn niet per se van belang (zoals Gardnerella), en niet alle bacteriën die relevant zijn bij BV kunnen goed worden gekweekt (zoals anaeroben). Onze PCR test bepaalt de balans/ verschuiving tussen Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae (beiden geassocieerd met BV) en Lactobacillus spp. (marker van de normale flora).

De kweek kan echter pathogenen aantonen die niet in de PCR voorkomen: Candida, groep A streptokokken, groep B streptokokken, etc. Daarom is de combinatie van beiden de meest complete diagnostiek. 

Conform de NHG standaard is ons advies om bij diarree PCR onderzoek aan te vragen (met het doosje Gastroenteritis). Dit heeft een hogere sensitiviteit en is een stuk sneller dan een kweek. Er kan echter geen gevoeligheidsbepaling worden gedaan. Daarom zetten wij automatisch bij een positieve PCR vervolgens een kweek in, mits dat zinvol is (als de load heel laag is, zal de kweek negatief blijven, dus dan doen we dat niet).

In zeldzamere gevallen kunnen micro organismen worden gemist waarop geen PCR-diagnostiek verricht is of waarvoor microscopisch onderzoek nodig is. Dan kan een primaire kweek op SSYC worden aangevraagd (met het doosje Gastroenteritis) of microscopie op wormeieren en cysten (met het doosje WEC). Het laatste is echter meestal niet relevant in het kader van diarree, maar bijvoorbeeld in het kader van eosinofilie.